Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 12:49 - Защо корупцията е по-силна от гравитацията
Автор: dentaler Категория: Политика   
Прочетен: 2070 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Защо корупцията е по-силна от гравитацията image

image 


B адвокатските среди от месеци се говори за един скандален клип с прокурор и съдия в компанията на проститутки. Кратко видео, записано с мобилен телефон, на което ясно се вижда как обвинителят смърка кокаин.

Принципно тази история никак не е изумила адвокатите. Освен че са виждали (и предизвиквали) какви ли не афери в последните 22 години, те добре знаят, че в главните роли в тази аматьорска продукция участват магистрати, които от години петнят не само името, но и гилдията си.

Неотдавна прокурорът беше наказан (за друго нещо, разбира се), а съдията и до днес си има сериозни главоболия. Този клип накрая може да се окаже и само градска легенда. В смисъл, да, вярно е - прокурорът и съдията са били с проститутките, но не, не е вярно, че някой ги е снимал...

Със сигурност обаче безобразията не само на магистрати, а и на всевъзможни държавни служители по традиция у нас се наказват най-често тихомълком - чрез вътрешни административни рокади, понижения, а не с ефективни присъди от съдебната зала.

Така хем няма риск да се изложим с провалено дело, хем скандалът отшумява по-бързо, а схемите под масата продължават да действат на фона на сменящите се правителства.

Корупцията до такава степен е прояла държавата, че вече се приема не като прецедент, а като даденост. Нещо повече, все по-често прави невероятно изненадващо впечатление, когато противно на всички очаквания някой чиновник просто си свърши работата, вземайки решение в интерес на обществото, а не по поръчка на олигарха Х.

Навремето най-много ченге от охранителна полиция да ти вземе 10 лева за превишена скорост. Днес корупцията на ниските нива в държавния апарат става все по-безогледна и предизвиква скандали, които така тресат държавата, че от борда изпадат дори председатели на спецагенции.

Случаят от тази сряда със спасения от убийство съдия, постановил тежки присъди на наркобосове, е също показателен. Разглезени от липса на правосъдие, мутрите вече не се съобразяват с факта, че работата на полицая е да ги хване, а на съдията - да им даде свобода или затвор. За тях корупцията е много по-естествено явление от гравитацията и те приемат като дълбока лична обида факта, че съдията е отказал пари и е направил това, за което взема заплата.

Защо обаче тези проблеми, вместо да се решават, се задълбочават, при това днес - почти две години, откакто държавата се управлява от ГЕРБ, партията, спечелила изборите с обещания да удари корупцията, най-мощна в годините на тройната коалиция?

Ами защото истината е, че до момента ГЕРБ имаше безспорни успехи срещу организираната престъпност, но не направи нищо съществено в борбата с корупцията в държавния апарат.

Дадохме си сметка за това за пореден път в сряда, като премиерът Борисов потвърди, че ще заработи специалният център за борба с корупцията и организираната престъпност, наречен БОРКОР.

Само името е така страховито, че в този ден сигурно всички подкупни чиновници са се сънували в раирани костюми. Като изключим названието обаче, нищо друго, свързано с този център, няма да смути съня на корумпирания чиновник.

По традиция, когато в България някакъв проблем няма да се решава, първият вариант е да се направи център, комисия или съвет. Така единственото сигурно последствие е, че ще се похарчат народни пари, а накрая в най-добрия случай ангажираните с проблема експерти може да излязат със становище, изводи и препоръки, които обаче няма да изненадат абсолютно никого.

Тук въобще няма да коментираме въпроса какво ще прави в БОРКОР човек като Петко Сертов, свързан с един много меко казано спорен период от кратката история на ДАНС и съветника Алексей Петров. Даже ще пропуснем миналото на Сертов в Държавна сигурност, заради което в момента десетки дипломати си стягат куфарите за София.

Нормален човек обаче няма как да не се изуми от факта, че в антикорупционния център ще работят цели 155 души - това е съставът на около 5 полицейски участъка. Интересно какво толкова, което не е ясно не само на службите, но и на обществото, ще анализират тези хора.

За капак над тях щял да се създаде и консултативен съвет и за всичко това ще се платят цели 16,5 млн. лева, пък макар и от Меркел! Това е три пъти повече от бюджета на непрестанно критикуваната комисия на Кушлев, която обаче започва да връща пари в държавата.

Преди да се създава каквото и да е звено и да се изхарчат толкова пари, за да излезе накрая от БОРКОР някакъв ЧВОР, трябва да сме наясно с един притеснителен факт, който е сред основните причини за липсата на ефективно правораздаване у нас.

И той се състои в това, че в последните 22 г. почти няма поправка в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, коята да е в интерес на жертвата. Всички промени се правят да обслужват престъпниците и адвокатите, които ги защитават в съда.

За да бъдем конкретни, ще посочим чл. 307 от Наказателния кодекс, приет през 2000 г. при управлението на Иван Костов.

Този текст от наказателния закон наказва с до 3 г. затвор всеки, който предложи подкуп на длъжностно лице. С други думи, ако знаем, че митничарят, полицаят, прокурорът, съдията, общинарят Х или У са корумпирани, и им предложим пари, за да ги уличим, и те ги приемат, утре на подсъдимата скамейка ще се окажем ние, а не те.

Не е ли абсурдно? Точно по тази отработена схема се задържат нелоялни служители в Съединените щати и в държавите от Европейския съюз. А ние, точно, когато тези процеси започват да се задълбочават, през 2000 г. дърпаме ръчната спирачка в битката срещу корупцията. И години наред се чудим защо тъпчем на едно място.

И сега вместо да назначаваме 155 души в нов център и да хвърляме 16 милиона на вятъра, нека направим една малка промяна в Наказателния закон, за да развържем ръцете на МВР и прокуратурата.

Нека този чл. 307 да си остане, както е записан в закона, но да добавим един чл. 307а, в който се казва, че не се наказва този, който провокира държавен служител да вземе подкуп, ако това става (например) с писмено разрешение на съдия.

Ако тази поправка стане факт и утре назначим 155 души не да имитират работа в измислено звено, а след съответната подготовка да предлагат пари на корумпирани чиновници, давам 100% гаранция, че за няколко месеца в затворите няма да остане свободно място за нелоялни държавни служители.

Ето на това казвам истинска битка с корупцията - така, както се борят с мафията в Италия и САЩ.

А колкото до тези 16,5 милиона лева бюджет на БОРКОР - те трябва да постъпят в специален фонд, от който да се черпи ресурс за даване на рушвети. Няма да повярвате, но такъв фонд в България все още няма, а сме 2011 г. Днес, когато трябва контролирано да се предаде подкуп, парите си ги осигурява рекетираната жертва. А му ги връщат след 8-12 г., когато делото мине през всички инстанции.

Спомнете си случая с Храбрия архитект Янев, който даде 15 хиляди лева свои пари, за да бъдат уличени двама подкупни служители. В крайна сметка продажните чиновници бяха оправдани, апелативният съд заплаши, че ще съди вместо тях самия архитект, а данъчните го подгониха за неплатени задължения, защото никой не уреди въпроса да му бъдат върнати парите от откупите.

Арх. Янев е паметник за провала на битката с корупцията в България. Следващият колос в този монумент ще бъде на бившият военен министър Николай Цонев. Делото му за вземане на подкуп върви към пълен провал точно благодарение на чл. 307 от НК. Дано да не съм прав, но ми се струва, че най-вероятно адвокатите му ще докажат, че той е провокиран да вземе парите и съдията ще бъде принуден да го оправдае.

А ако чл. 307 от НК беше променен още в началото на мандата на ГЕРБ, този провал днес нямаше да се случи...

Виж още:

» Граничари връщали ресто от рушветите

» Арест за 14 граничари, искали по 20 евро от кола

» Осъдиха мъж, натопил ченге за корупция

» САЩ ни хвалят за борбата с корупцията

» Корупцията е навсякъде на Балканите




http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=784939&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
 




Гласувай:
11



1. анонимен - Заслужавате си корупцията.
18.02.2011 13:12
Друг народ отдавна да е грабнал оръжията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dentaler
Категория: Политика
Прочетен: 130271
Постинги: 31
Коментари: 100
Гласове: 791
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031