Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 07:33 - Каша с “Октопод” и скандали с имоти
Автор: dentaler Категория: Политика   
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
2







11:34
30.12.10 Каша с “Октопод” и скандали с имоти автор(и): Владимира Георгиева, прочитания: 3340, коментари: 4 image Виж галерия 1 2 3 »

Акция “Октопод” удари организираната престъпност. През февруари тази новина гръмна по първите страници на вестниците. Вътрешният министър Цветан Цветанов определи акцията като един от най-големите удари на МВР през 2010 г. Но за разлика от безспорния резултат от “Наглите” с “Октопод” не е така. Задържането на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров за 8 месеца и пускането му от ареста бяха следвани от множество скандали. Как ще завърши сагата, ще научим през 2011 г.

Алексей Петров си е у дома. В преспите пред кокетната му къща на столичната улица “Арарат” на пост неотлъчно стои полицейска кола. Униформените следят всяко действие на бившия им колега от отряда на баретите, после - офицер на прикритие от МВР и съветник в ДАНС. Пазят го да не наруши условията на домашния арест. Позволяват му да излиза само на процедури в столична болница.

Ченгетата прибират личните карти на всеки, доближил дома на Петров. Записват в тетрадка личните му данни.

Днес пазителите на реда само вдъхват спокойствие. Десет месеца по-рано - на 10 февруари призори, маскирани антимафиоти нахлуха погрешка в съседна къща и разбудиха комшиите. После задържаха Алексей по дънки и тениска. Заснеха и кадри с ареста му. Говори се, че дори са правили два дубъла на сценката, за да пуснат в сайта на МВР по-сполучливия.

В акция “Октопод” бяха задържани и братята Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев, Николай Велков, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера. Часове по-късно от МВР съобщиха, че “Октопод” е “йерархически изградена престъпна група, съпричастна към изнудвания, силово събиране на дългове, рекет, склоняване към проституция, наркотрафик, източване на металургичния комбинат “Кремиковци”, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи и данъци и източване на ДДС.” В съобщението се уточняваше и че бандата действала от 1997 г. Смяташе се, че акцията е продължение на удара от декември 2009 г. срещу групата за отвличания “Наглите”, когато отново Хамстера бе задържан. Днес това обвинение срещу него е свалено.

МВР шефът Цветан Цветанов пък обяви, че братята Стоянови “стояли на входа и изхода на “Кремиковци”. Часове по-късно съдиите ги освободиха от ареста. А след влизането на делото срещу Петров в деловодството на съда се очаква случаят “Стоянови” да бъде отделен от “Октопод”.

От цялата палитра с обвинения на участниците в “Октопода” Алексей отговаря само по три - ръководене на престъпна група, рекет и принуда и разгласяване на държавна тайна. Вероятно идният месец делото ще влезе в съда. Разделено (виж вляво).За втори път. През август прокурор Светлозар Костов отдели материалите за рекета срещу Петров, Джотолов и Хамстера от мегаделото за пране на пари, укриване на данъци, сводничество и пр. Върховна касационна прокуратура обаче отмени постановлението на Костов за разчленяване на “Октопод”.

Днес от всички задържани само Джотолов е в ареста и молбата му за по-лека мярка ще се гледа от съда през януари 2011 г. Пуснат срещу 10 хил. лв. гаранция бе и единственият издирван за сводничество по “Октопод” - Димитър Митров-Митко Полицая. Предаде се доброволно на 1 март.

Алексей Петров остана в ареста до октомври. Преди това шестима градски съдии и пет апелативни съдебни състава отбелязваха, че съпричастност към бандата на “Октопод” Петров има, пък “макар и в изминал период от време”. Единодушно магистратите посочиха, че липсва опасност той да се укрие. Някои уточняваха, че на свобода можел да извърши друго престъление - да притиска свидетели например. Досега по “Октопода” са разпитани 150 души. Трима от тях анонимни. Но нито един не се е отказал от показанията си до сега.

По време на мерките срещу Петров съдиите уточняваха и, че доказателствата за разгласяване на държавна тайна срещу него са колебливи. А съдия Камен Иванов от Софийски апелативен съд дори отсече, че има данни Петров да е бил в група само с Джотолов и Хамстера. За останалите нямало доказателства. Но подчерта, че “интензитетът на тази група е намален и до голяма степен разколебан”. Магистратът коригира и периода на действие на бандата - не от 12 години, а от шест. И пусна Петров под домашен арест.

Връщането му вкъщи даде сигнал за опонентите на ГЕРБ. И бързо делото “Октопод” от криминално се превърна в политическо. На гребена на вълната се оказа лидерът на РЗС Яне Янев. След като посети дома на Петров с торба грозде и ябълки и го покани да влезе в политиката, на 15 октомври Янев попита как Цветан Цветанов е успял да се сдобие с шест апартамента, след като и той, и съпругата му са работили с години на държавни заплати. МВР шефът отговори, че четири от апартаментите били наследствени и придобити след делба с роднини. Другите две жилища в столичния кв. “Изток” Цветанов увери, че купил със собствени пари и помощ от родителите на съпругата му. Теглил и кредит от 115 000 лв. Реакцията на водача на РЗС не закъсня. Яне Янев атакува по имотна линия един от стълбовете на ГЕРБ в София - председателя на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов. Янев обяви, че общинар №1 се сдобил незнайно как с 52 недвижими имота за над 10 млн. лв. Повечето от тях придобил като полицейски и данъчен служител. “Лъжи и доноси”, нарече шефът на СОС обвиненията. Съобщи, че “да си имотен не е грях” и уточни, че притежава не 60, а 15 имота. Придобил ги благодарение на 120-годишен трудов стаж - сборът от стажа на неговите родители и тези на съпругата му. НАП все още проверява имането на Цветанов и Иванов. Резултатът предстои.

Междувременно плъзна слух, че Янев изпълнява поръчка на Петров. Бил негов пряк говорител. В отговор, дни по-късно, Светослав Стефанов, кадър на РЗС, обвини бившия си лидер, че го подложил на секс тормоз. Янев отрече. И доведе от чужбина свидетеля по “Октопод” Асен Урумов, който на свой ред се оплака от тормоз от МВР и ДАНС, които го притискали да изкопчат “нещо интересно” за Петров. Урумов обяви и, че през 2005 г. по заръка на Петров дал 5000 лв. за кметската кампания на ГЕРБ.

В първите месеци на 2011 г. предстои съдебната развръзка на “Октопод”. И отсега вещае нови скандали.

Внасяме обвинителния акт в края на януари

“Трудно е да се каже кога ще бъде внесен обвинителният акт по делото “Октопод”. От началото на септември делото не се е връщало при нас (в прокуратурата - б. р.). Причината е, че съдът се произнася по обжалване на различни мерки за процесуална принуда на обвиняемите.” Това каза вчера пред “Труд” наблюдаващият прокурор Светлозар Костов.

“Разглеждани са две обжалвания за задържане под стража на Алексей Петров, две на Марчело Джотолов, обжалване на забрана за напускане на страната от Пламен и Йордан Стоянови, на Николай Велков. Но това не означава, че сме спрели да работим. Много ми се иска до края на януари догодина обвинителният акт да бъде внесен в съда. Но в момента обаче дори заседанието по последната жалба на Джотолов още не е насрочено. Това означава, че още поне 20 дни делото няма да се върне при нас. А след това трябва да се предявяват и материалите по него, което допълнително ще ни забави. В НПК няма определен срок за тази процедура. Може да бъде 3-4 дни, може и 10 дни.

Обмисляме да разделим производството на две, за да може да внесем материалите по криминалната част, преди тези по икономическите престъпления. По това производство обвиняеми с Алексей Петров са Джотолов и Антон Петров за рекет и принуда. Възможно е да бъдат отделени и материалите за сводничество в друго производство, по което Алексей Петров не е подведен под отговорност. По него засега обвинение има Димитър Митров-Митко Полицая”, добави Костов.


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=725111



Тагове:   октопод,   скандали,   алексей,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dentaler
Категория: Политика
Прочетен: 130251
Постинги: 31
Коментари: 100
Гласове: 791
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031