Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 12:50 - Най-младият от най-богатите е на 32 години
Автор: dentaler Категория: Бизнес   
Прочетен: 1487 Коментари: 0 Гласове:
2



Най-младият от най-богатите е на 32 години автор(и): Емил Пeтров, Цвета Динкова, Леонора Лекова, прочитания: 17600, коментари: 6 image Виж галерия 1 2 3 »

В България няма милиардер, показа класацията на в. “Пари” за стоте най-богати нашенци.

Поставеният на първото място Цоло Вутов притежава активи за около 438 млн. лева. Прагът за влизане в листата е скромните 37 млн. лв., на колкото се оценява делът на Татяна Сотирова в тв оператора “Булсатком”.

Разбит е и митът за 20-годишния супербогаташ - най-младият е 32-годишният пловдивчанин Иван Асенов, който с брат си Александър (35 г.) е собственик на компанията за търговия с метали “Хъс” ООД и има 49 млн. лв.

Най-възрастен е 73-годишният Васил Златев (баща на шефа на “Лукойл” Валентин Златев, дългогодишен кмет на град Правец), който заема 5-о място с 287 млн. лева.

Съвкупните активи на стоте най-богати българи възлизат на 11,7 млрд. лв., което е около 17% от брутния вътрешен продукт на икономиката ни за 2009 г.

Как са подредени имената в класацията? Методологията на изследването използва предположението, че богатството е функция от продуктивни активи, генериращи приходи и печалба. Съответно и списъкът е определен от собствеността на хората в 500-те най-големи компании у нас. Не са включени коли, самолети, яхти и недвижими имоти, както и банкови влогове. Трудно е да се хванат и инвестиции, имоти и фирми в чужбина.

Всяка компания е оценена по приходи, печалба и активи. Взема се под внимание как се търгуват подобни предприятия от сектора в цял свят, като основна тежест има пазарната оценка в региона. В някои случаи за ориентир е взета и борсовата капитализация на компанията.

Чиста проба работар

Кой е Цоло Вутов? Що за човек е най-заможният нашенец, чието състояние се изчислява на 438,2 млн. лв. Това бе едни от най-задаваните въпроси през вчерашния ден след излизането на класацията "100-те най-богати българи" на вестник "Пари".

Повечето хора чуват името на успелия предприемач за първи път. Може би защото около него няма скандали, миски и жълтении по пресата. Приятелите му го характеризират като "чиста проба работар", който не обича медийните изяви. Вчера той остана верен на принципите си и отказа всякакви интервюта и коментари.

В бранша обаче бизнесменът е добре известен. Знаят го всички - от обикновените миньори до големите шефове по ресорните министерства.

"Добър професионалист, точен, изряден. Работили сме заедно по някои проекти и нямам никакви забележки", коментира вчера колегата му Лъчезар Цоцорков, шеф и акционер в "Асарел Медет", който в класацията заема 69-о място с капитал от 60,3 млн. лв. По думите му Вутов е уважаван човек - доктор по минно дело, председател на Научно-техническия съюз по геология и металургия, член на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

61-годишният Цоло Вутов е управител и съсобственик заедно със съпругата си Снежана Вутова на 50 на сто от "Геотехмин" ООД. Създадена в началото на 90-те години като фирма за консултантски услуги, днес "Геотехмин" е група с над 26 дружества в минното дело, строителството и недвижимите имоти. За 2009 г. активите на компанията са оценени на 666 млн. лв., консолидираните приходи - на 390,2 млн. лв., а печалбата - на 92,7 млн. лв. Съдружници на Вутов в дружеството са Елена Стоянова, която е на 17-о място в класацията, и Виктория Тодорова - на 9-о място.

Вутов започва кариерата си като маркшайдър (минен специалист) в "Елаците", след като завършва Минно-геоложкия институт през 1976 г. Повратна точка в живота му е участието в приватизацията на миннообогатителния комбинат през 1999 г. Тогава под негово ръководство е създадено работническо-мениджърското дружество "Елаците Мед", което купува 79 на сто от акциите на предприятието за 10 млн. лв. Времената са тежки, но Вутов намира верния път - да инвестира. И през 2001 г. "Елаците" купуват два огромни хидравлични багера за 6 млн. германски марки, което слага начало на мащабна инвестиционна програма.

Днес "Елаците Мед" е ядрото на "Геотехмин". Групата обаче набира скорост и в строителството, където е №1 в сектора за 2009 г. по показателя "нетни приходи. По-известните обекти на компанията са реконструкцията на летище София, столичното метро и изграждането на голям вятърен парк край Каварна.

Групата "Геотехмин" управлява също два четиризвездни хотела - "Скалите" в Белоградчик и "Глазне" в Банско.

Бориславова взе 141 млн. лв. за дела си в СИБанк

Цветелина Бориславова се раздели и с последните си дялове от СИБанк. Тя самата съобщи това пред "Труд" вчера.

Прехвърлянето на акциите стана на Българската фондова борса във вторник. Бориславова прехвърли пакет с 16,1% срещу 141,1 млн. лева. Собственик на пакета стана белгийската финансова групировка KBC. Изтъргуваните акции бяха 1 276 796 броя на цена 110,49 лв. за брой.

След сделката КВС вече е собственик на 100% от капитала на банката. Според споразумение между Бориславова и белгийците от 2007 г. тя се задължаваше да им продаде дела си.

През февруари 2006 г. БНБ разреши на Цветелина Бориславова да придобие 30,39% от СИБанк. Пак през февруари, но 2007 г. основен акционер в банката беше Тор Бьорголфсон чрез неговата компания "Новатор Файненс България".

През септември 2007 г. KBC закупи 75 процента от СИБанк срещу 295 млн. евро, като Бориславова запази 22,3 на сто от капитала на банката. След това на няколко пъти бяха сключвани сделки за намаляване на нейния дял до пълното прехвърляне на акциите в полза на белгийците. След вчерашното прехвърляне и на последния пакет от КВС обявиха, че ще предприемат незабавни действия за делистването на банката от фондовата борса.

В класацията на най-богатите българи Бориславова е поставена под номер 13 с 219,8 млн. лева. Оказва се, че тя е и най-заможният човек в банковия сектор .

Шестима банкери държат общо почти 1 млрд. лева

Шест е броят на банкерите, които присъстват в класацията на най-богатите хора у нас. Отличниците държат общо активи за 968,12 милиона. лева. Гилдията е представена на най-предно място от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на СИБанк. Освен във финансовия сектор, Бориславова инвестира във възобновяеми енергийни източници и курорти. Веднага след нея, на 14-о място, е класирана друга дама - Петя Славова. Освен в банковото дело, Славова развива бизнес и във винопроизводството и хотелиерството чрез компанията си "Феста Холдинг".Нейното богатство е оценено на 218,6 млн. лв.

Друг бизнесмен, свързан със СИБанк - Светослав Божилов, е на 23-о място със 175,5 млн. лв.

Кариерата му на банкер започва в Туристспорт банк като съдружник на покойния Емил Кюлев. Божилов развива и активен бизнес със земеделска земя. Заедно с Иво Прокопиев и политолога Иван Кръстев, той беше един от собствениците на Re:Tv, която спря да излъчва през миналата година.

Един от собствениците на Корпоративна търговска банка Цветан Василеве под номер 24 със 173,2 млн. лв. Василев има разнообразни интереси, свързани с вестникарския бизнес, сделки със земеделска земя и спорта. Той контролира и застрахователното дружество "Виктория".

Двамата собственици на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиеви Цеко Миневзаемат 49-о и 50-о място с по 90,5 милиона лева. През 1990 г. те основават Първа финансово-брокерска къща, а през 1993-а година и ПИБ. Двамата са съсобственици и в "Перла Инвест", както и в "София опортюнити". Цеко Минев е председател на българската федерация по ски от 2003 година.Публикации свързват Мутафчиев и Минев с големи инвестиции в хотелиерството.

Три вдовици сред милионерите

Три известни вдовици са включени в класацията на вестник "Пари" за най-богатите хора у нас.

Под номер 22 е Весела Кюлева. Активите й се изчисляват на 182,8 млн. лв. След като съпругът й Емил Кюлев беше застрелян през 2005 г., тя реорганизира собствеността, съсредоточена във финансите, туризма и недвижимите имоти. Кюлева продаде 75% от ДЗИ Банк на гръцката Евробанк И Еф Джи срещу 157 млн. евро. 70% от застрахователя ДЗИ стана собственост на белгийската финансова група КВС срещу 185 млн. евро. През 2007 г. Кюлева се освободи от дела си в проекта "Супер Боровец", но остана в туризма чрез курорта "Ривиера".

На 68-о място в класацията с 61 млн. лв. е Вера Славова. Тя наследи част от бизнеса на взривения през 2004 г. Стоил Славов от бившата групировка СИК. Най-известната фирма с участието на Славов беше "Интерпетролиум енд партнърс". Нейни основатели през 1994 г. са Румен Николов-Пашата, Венцислав Стефанов, Младен Михалев-Маджо и Стоил Славов. Сега Славова дели собствеността в "Интерпетролиум" с кипърска офшорка.

Третата вдовица в класацията (номер 77 с 51,6 млн. лв.) е Дарина Павлова. След убийството на съпруга й Илия Павлов през 2003 г. тя наследява "Мултигруп", вече преименувана на "MG корпорация". Голяма част от активите се продават, а останалата Дарина дели със свекъра си Павел Найденов. След смъртта на мъжа си Дарина живее в САЩ, в последните години името й се свързва с кръга около италианския премиер Силвио Берлускони. От класацията липсват две други известни вдовици - Мая Илиева, съпруга на разстреляния през 2005 г. Георги Илиев, и Ангелина Димитрова, вдовица на Косьо Самоковеца.


  Илия Павлов имаше $ 1,5 млрд.

Миналия месец у нас дебютира родната версия на щатското сп. "Форбс" - изданието, което прави най-авторитетната класация на най-богатите хора в света.

За съжаление в пилотния му брой нямаше подреждане по богатство на българските бизнесмени. Вместо това изданието публикува имената на най-влиятелните български предприемачи, без да цитира данни за тяхното състояние.

Сред най-влиятелните бяха подредени Цветелина Бориславова, Петя Славова, братята Пламен и Атанас Бобокови, Васил Божков, Огнян Донев, братята Йордан и Динко Диневи, банкерът Цветан Василев, тримата от групата "Химимпорт" - Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев.

Свръхбогатството на българските бизнесмени стана медийна тема през 2002 г., когато полското сп. "Впрост" подреди най-заможните в Източна Европа. Тогава в класацията влязоха Илия Павлов и Васил Божков, съответно с $ 1,5 млрд. и $ 0,5 млрд.

"Впрост" вече не подрежда листата за региона, защото тя почти изцяло е завладяна от руски бизнесмени.

Радосвет Радев - медии и инвестиции

Радосвет Радев (50 г.) показа как може да се печели от медии и добри инвестиции.

През 1992 г. той създаде радио "Дарик", като заедно с това бе сред основателите на компании, които участваха активно в приватизационния процес - "Доверие - Обединен холдинг", "Албена инвест холдинг", "Доверие капитал", "Медика".

"Доверие - Обединен холдинг" е сред най-големите бивши приватизационни фондове и акциите му се търгуват на Българската фондова борса. Негови акционери са над 150 000 физически и юридически лица. В портфейла му влизат 40 дружества от различни сектори - от текстил до строителство.

Радосвет Радев е завършил юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1984 г., работи за кратко в Софийския градски съд, до 1992 г. е в Българското национално радио.

Още по темата

» Австрийци и италианци дават повече подкупи от българите

» Илия Павлов имаше $ 1,5 млрд.

» С 438 млн. лв. Цоло Вутов бил най-богат у нас

» 16 наши компании в Топ 100 на Югоизточна Европа

» Алма матер е на 777-о място в света




http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=701384
 



Тагове:   млад,   32,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dentaler
Категория: Политика
Прочетен: 130514
Постинги: 31
Коментари: 100
Гласове: 791
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930